woensdag 8 december 2010

Mijn werk, PAPSDSK


Nadat ik eerder uitgelegd heb wie mijn werkgever BTC is, kan ik nu specifieker ingaan op het project waar ik voor werk. Mijn project situeert zich in het domein van de gezondheidszorg en heeft de sexy naam: PAPSDSK. (spreek uit: paps-dee-is-kaa of papsdesk)


PAPSDSK staat voor: Programme d’Appui institutionnel à la conception et la  mise en oeuvre du Plan Stratégique de Développement Sanitaire de la ville de Kigali. Al veel wijzer ?

Sinds 2006 voert Rwanda in verschillende fases een decentralisatie door waarbij bevoegdheden van het centrale niveau naar de provincies en districten overgeheveld worden. PAPSDSK werkt in de 3 districten van Kigali, de hoofdstad. Ons algemene doel is gans het gezondheidssysteem van Kigali aan te passen aan de noden van de sterk groeiende bevolking. (nu ongeveer 1 miljoen, in 2020 min of meer het dubbel)

Aangezien BTC aan bilaterale coöperatie doet, is elk project dus ‘geankerd’ aan een instantie van de Rwandese overheid. Onze partner is het stadsbestuur van Kigali..Zoals de naam PAPSDSK uitlegt, is ons doel het uitwerken en implementeren van een Strategisch Plan. Dit specifiek voor de urbane context van Kigali. Echter, naast dit objectief dat zich vooral op institutioneel niveau situeert, ondersteunt ons project ook gans het gezondheidssysteem in een bredere context.

Enkele activiteiten:
- coördineren van de activiteiten van Stad Kigali in het domein van de gezondheidszorg
- financieren van prioritaire investeringen: bouw 7 gezondheidscentra, aankoop medisch  
  materiaal,…
- verschillende ziekenhuizen onderling netwerken
- informatiesysteem ondersteunen (das mijn domein, later meer…)
- opleiden van gespecialiseerd medisch personeel
- schoolgezondheid

Ons project loopt 4 jaar en het budget bestaat uit 15 miljoen lieve eurootjes. Daar kun je al eens iets mee doen, he?

Geen opmerkingen: