zondag 28 juni 2009

'Golpe' in Honduras: zoek de president

Nieuws,

na een woelige week is het er vanmorgen van gekomen: staatsgreep bij onze noorderburen in Honduras. In Belgie misschien minder hot dan het laatste nieuws over het sterrenmeisje, maar lijkt mij toch interessant.

Eerste probleem hier is de juiste informatie vinden. Vaak is er geen informatie en als er dan informatie is, best eerst de bron bestuderen. Ik probeer het een beetje te duiden.

Het is zo dat meneer Zelaya, de president een referendum wilde organiseren, de befaamde 'vierde urne'. Wat hij daarin wilde vragen is een beetje stof voor discussie. Het gaat over veranderingen in de grondwet. Deze zouden ten goede moeten komen aan de armere bevolking. Anderen zeggen dat het puur gaat over het verlengen van zijn ambtstermijn. Momenteel kan een president geen 2 opeenvolgende termijnen hebben uitdoen in Honduras.

Waarschijnlijk zullen beide wel voor een stuk waar zijn...

Het leger wilde niet meewerken aan het organiseren van het referendum en in de loop van de week werd de top ontslagen door de president. Vanmorgen heeft het leger dan maar aangeklopt bij meneer Zelaya en hij zou nu ontvoerd zijn naar Costa Rica. Das wel een mooi land naar het schijnt...

Honduras is een dik uur naar het noorden vanuit Esteli. Normaal ga ik er zaterdag naartoe voor een ontmoeting tussen 2 projecten van collega's. Hopelijk blijft het allemaal een beetje tranquilo.

Maite is een collega die in Honduras zit. Ook zij probeert het allemaal een beetje uit te leggen: http://mayalaviajera.blogspot.com/

Vele grz!

Geen opmerkingen: